Je blijkt een hekel te hebben aan het werk waar je altijd van droomde. Een eigen bedrijf beginnen kan uitkomst bieden.
Yes, je hebt het gemaakt. Na jaren van hard studeren, plannen, netwerken, en misschien wel extra opleidingen te hebben gevolgd, ben je eindelijk in de baan beland waar je altijd van droomde.
En dan kom je erachter dat je er niets aan vindt.
Veel mensen aan het begin van hun carrière zitten met die probleem, schrijft Sue Shellenbarger in de Wall Street Journal. . Starters op de arbeidsmarkt staan onder druk: een baan moet tegenwoordig niet alleen brood op de plank brengen, maar ook een bron van zingeving en zelfontplooiing zijn.
Netwerken op de golfbaan
Dromen over een werkplek waar je je “passie” kwijt kunt, kan je uit het oog doen verliezen hoe het er op die werkplek écht aan toe gaat. Het kan zijn dat je enorm veel uren moet maken. Dat je moet netwerken op feestjes en de golfbaan – of juist dagen niemand ziet. Of dat je je als vrouw moet handhaven in een mannenwereld (of andersom).
Sommige mensen streven zelfs een bepaalde carrière na om redenen waarvan ze zichzelf niet bewust zijn. Zo beschrijft een wetenschappelijke studie dat soms voormalige atleten die hun doelen niet hebben bereikt beginnen aan een opleiding tot sportpsycholoog. Onbewust hopen ze dat zo de glorie van andere sporters op hen afstraalt. Maar dat maakt hun werk juist moeilijker, omdat ze niet de nodige emotionele afstand tot hun cliënten kunnen bewaren.
Pr-bureau: zevende hemel
Shellenberger geeft het voorbeeld van Caroline Winegeart. Winegeart was in de zevende hemel toen ze baan kreeg bij als assistent mediarelaties bij een hip pr-bureau. Ze was altijd geïnteresseerd in marketing.
Maar de werklast was veel zwaarder dan ze had verwacht: ze raakte bedolven onder het werk. "Ik was zo naïef om te denken dat wáár ik werkte belangrijker was dan wat mijn taak precies was."
Maak geen ommezwaai
Een psychologische studie wijst uit dat door een onverwachte tegenslag mensen juist op nieuwe ideeën worden gebracht. Mensen worden creatiever om hun doel uiteindelijk te bereiken.
Winegeart bijvoorbeeld vond het leuk om met sociale media te werken, en richtte zich daar speciaal op in haar werk. Daardoor kon ze een baan bemachtigen bij de socialemedia-afdeling van een kleiner bureau. Na een paar jaar ging ze werken voor het marketingbedrijf van haar partner, en inmiddels is ze een eigen bedrijf begonnen: MadeVibrant.com.
Vluchten in een compleet andere baan is dus niet de oplossing, zeggen loopbaancoaches. Je kunt je depressie met je meebrengen in je nieuwe werk. Probeer een ommezwaai juist te vermijden.Neem de tijd om de teleurstelling te verwerken en gebruik je huidige baan om vaardigheden en contacten op te doen die kunnen leiden naar iets anders.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl